Amazon FBM

Tüm dünya üzerinde faaliyet yürüten e-ticaret platformu olan Amazon, satış yapmak isteyenlerin kendi online mağazalarını açıp satış yapmalarına imkan vermektedir. Girişimci ve işletmelerin satış sürecini düzenlemeleri için bir dizi program sunulmuştur. Bu programlardan birisi de Amazon FBM’dir.

Amazon FBM Nedir?

Amazon üzerinden satış yapanların sıkça kullanmış olduğu terimlerden birisi olan FBM, İngilizce Fulfillment By Merchant kelimelerinin ilk harflerinden oluşmuş olan bir kısaltmadır. Sipariş sürecinde ki işlemlerin satıcı tarafından karşılanmasını ve yerine getirilmesini ifade eder. Fulfillment hizmetleri, sipariş sonrası dört önemli süreci kapsamaktadır. Bunlar;

Paketleme: Siparişinizi aldıktan sonra ürününüzün alıcısına kırılmadan ve ya zarar görmeden ulaşması için Amazon’un belirlediği standartlara uygun olarak sağlam, eksiksiz ve hatasız olarak paketlenmesidir.

Kargolama: Ürünün kargo şirketine edilip alıcısına en hızlı sürede ve hasar almadan ulaşmasını sağlamaktır. Kargonun nerede olduğunu takip edilmesi de önemli bir konudur.

İade: Müşteri iade etmek istediği zaman iade işlemlerin etkin ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilmelidir.

Müşteri Hizmetleri: Müşterilerin bir ürünü sorduğu zaman anlaşılır bil dil ile en kısa süre içerisinde, nezaket kuralları gereği cevap verilmelidir. Müşteri memnuniyeti önemlidir.

Yukarıda bulunan fulfillment hizmetlerine ek olarak satış öncesi ürünlerin depolanması ve stok takibi gibi süreçlerde söz konusudur. Amazon da stok tutmadan da satış yapabilirsiniz size kalmış. FBM ile ürünlerinizi satmak isterseniz ürünlerin depolamasından, stok takibinden, paketlenmesinden, kargolanmasından, iade işlemlerinden ve müşteri hizmetlerinden siz sorumlu olursunuz.

Amazon FBM

Amazon FBM

Amazon FBM’nin Avantajları

Fulfillment sürecinde daha fazla kontrole sahip olursunuz. Amazon dışında diğer lojistik hizmetlerin deneme şansı bulabilirsiniz.

FBM masraflarınız FBA’e göre daha az olabilir. FBA’de ürünlerinizi depolamak için Amazonun depolarına bir ücret ödemeniz gerekmektedir. Kimi zaman da ürünlerin ne kadar süre depolarda kalacağını, ne kadar stok yapmanız gerektiğini bilmek bazen zor olabilmektedir.

Kargolarınızda kendi markanızı kullanabilirsiniz. FBM’de belirli bir standarda göre paket yapılması zorunlu olmasına rağmen kargoların üzerine kendi marka ve logonuzu kullanabilirsiniz.

Etiketleme ve kargo planı oluşturma gibi sıkı kurallara uymak zorunda kalmazsınız.

FBM’de yönetim hakkı sizde olduğu için Amazon’un bu süreçlerde yapmış olduğu değişikliklerden de etkilenmezsiniz.