Havayolu Yük Taşımacılığında Yük Yüklemesi Nasıl Yapılır? Havayolu taşımacılığı uzun mesafeler arası hızlı ve güvenilir bir taşımacılık yöntemidir. Bu taşımacılık yöntemi günümüzde insanlar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Kişiler gönderimlerini yaparken tabiî ki bu taşımacılık yönteminin nasıl gerçekleştiğini ve nasıl güvenebilecekleri konusunda başta tedirgin yaklaşabiliyorlar. Ama bu süreçleri öğrendikten sonra gönül rahatlığı ile kargolarını teslim ederek alıcısına ulaşmasını bekliyorlar.

Hangi Yükler Havayolu İle Gönderilebilir?

Havayolu kargo taşımacılığı ürünlerin hızlı ve güvenilir bir şekilde uzun mesafeler arası taşınmasını sağlar. Bu avantajı da bu taşımacılık yöntemini belli başlı ürün grupları için uygun kılmaktadır. Bu ürünler ise;

  • Çabuk bozulmaya müsait olan ürünler
  • Canlı hayvan kargoları
  • Acil teslim edilmesi gereken kargolar
  • Tehlikeli olan kargolar
  • Değeri yüksek kargolar
  • Canlı organ, kök hücre gibi kargolar

Yükler, türlerine göre genel kargo, özel kargo ve tehlikeli madde olarak üç kategoriye ayrılmaktadır.

Genel kargo, taşınması için özel bir sürece ihtiyaç olmayan genellikle kuru ve temiz kargolar olarak tanımlanabilir. Özel kargolar ise taşınmaya ve ya depolanma sürecinde özel olan prosedürlerin uygulanmasını gerektiren ürünleri kapsar. Tehlikeli maddeler ise doğru muhafaza edilip taşınmadıkları takdirde güvenlik tehditi olabilecek maddeleri kapsamaktadır. Zehirli kimyasallar, patlayabilecek ve ya yanabilecek ürünler bu kategoriye girer.

Havayolu Yük Taşımacılığında Yük Yüklemesi Nasıl Yapılır?

Havayolu Yük Taşımacılığında Yük Yüklemesi Nasıl Yapılır?

Havayolu Yük Taşımacılığında Yük Yüklemesi Nasıl Yapılır?

Havayolu lojistiğinde taşınacak ürünler araca üç farklı şekilde yüklenebilir;

  • Bulk Yükleme: Yığma yükleme olarak da bilinmektedir. Konveyör adı verilen yürüyen bant sistemleri kullanılarak yapılır.
  • ULD (Unit Load Device – Kargo Yükleme Ünitesi) Yükleme: Kargolar standart ekipmanlara palet, konteyner, igloo gibi yerleştirilmiş halde yüklenir.
  • Yolcu Bagaj Yük Kısmına Yükleme: Yolcu uçaklarına yüklenen kargolardır.

Kabin içinde tek koridor mevcut olan uçaklarda genel olarak bulk yöntemi tercih edilirken, kabin içinde çift koridor var ise uld yöntemi daha çok tercih edilmektedir. Havayolu yük taşımacılığında kargoda reefer (soğutuculu) olmadığı sürece konteyner kullanılmaz. Havayolu taşımacılık sürecinde, gönderen firma ve taşıyıcı firma arasında yapılan Havayolu Konşimentosu (AWB) ile gerçekleştirilir. Havayolu Konşimentosu, yükün taşınmak üzere teslim alındığını gösteren bir değerli evraktır.

Havayolu Yük Taşımacılığında Yük Yüklemesi Nasıl Yapılır?